Tänk att något så naturligt som att andas ska kunna vara så komplicerat!
Många gånger när jag undervisar så får jag påminna eleven om att andas, och även förklara hur de ska andas. Det finns flera orsaker till att vi ändrar vår andning när vi sitter till häst. En av dem är att vi blir lite andfådda, t ex om man rider i trav och galopp, eller om man har en häst och ryttare som ännu inte lärt sig att rida med små medel, så att man använder mycket muskelstyrka för att få hästen att gå fram. En annan mycket vanlig orsak är att man stressar upp sig lite för att man så gärna vill göra rätt. Detta gör att man börjar hålla andan, eller andas högt uppe i bröstet.
För att förklara lite vad som då händer: Börjar du andas högt upp, korta andetag eller hålla andan, så blir du spänd. Den korta andningen talar om för resten av kroppen att det sympatiska nervsystemet ska börja jobba, kroppen släpper ut adrenalin och du blir spänd. Att vara spänd är inte bra om man ska kunna inverka ändamålsenligt på hästen. Ni är ju ett team, ni ska dansa tillsammans. I värsta fall påverkar även din korta andning hästen, som då också blir spänd och låst och man får en ond cirkel. Kontrollen av dina och hästens muskelgrupper blir stel och ryckig, och dina "problem" som ryttare kommer fram allt mer tydligt. Musklerna kommer inte heller få tillräckligt med syre och både du och hästen kan få mjölksyra och träningsvärk.

Många gånger räcker det med att påminna sig själv om att andas, men ibland räcker inte det. Ibland måste man aktivt tänka på att andas rätt, och för att få in den känslan är det bra att göra olika andningsövningar utan häst. denna övning rekommenderar jag att göra då och då, speciellt om du vet att du har problem med andningen:

Ligg ner och blunda. Andas in djupt genom näsan och ut genom munnen. Låt andningen sköta sig själv, försök inte styra den. Räkna till 8 på inandning, och till 10 på utandning för att få ut all gammal luft ur lungorna. Lägg händerna på magen och känn att den höjer sig och sänker sig medan du andas. Bukmusklerna ska vara avslappnade, det är diafragman som styr andningen. Gör 10 stycken sådana inandningar. Sätt dig sedan upp och gör tre-fyra inandningar till på samma sätt, fast sittande.  Tänk på att det är inte magen som ska fyllas, utan bröstkorgen som ska expandera till sidorna, på samma sätt som den gör på en lugn häst. Nästa gång du spänner dig på hästen, sakta då ner till skritt, och fokusera på andningen några minuter och känn skillnaden.

Att gå på Yoga är ett bra sätt att lugna ner sin andning, tyvärr så fokuserar man i yoga mycket på magandning, när det viktigaste av allt är att se till att andningen använder hela lungan och att gammal luft verkligen kommer ut. för den som är intresserad av andningsteknik rekommenderar jag Lotorpsmetoden, läs mer här