Att vara liksidig är lika viktigt för ryttaren som för hästen. Alla både hästar och människor har en starkare och en svagare sida. Hästens svagare sida är oftast den sida som manen ligger åt. I det varvet kommer hästen oftast att kännas lite mjukare. Rider du på en volt så kommer hästen ha lätt att böja sig åt det hållet, men se upp! Ofta lurar man sig själv för att det känns som att hästen är mjuk, men i själva verket skjuter den ut bogen och blir sned. I det varvet är det oftast lättare att flytta hästen för innerskänkeln och hästen om den är ställd rätt i volten kommer kanske även att dra utåt.

Om häst och människa har samma sida som det är lätt i, (t ex höger varv) så blir det dubbelt jobbigt i vänster varv. Därför är det viktigt att som ryttare försöka jobba på att det ska vara lika lätt att använda vänster hand som höger, och att kunna vrida sig lika lätt till vänster som till höger.

Övning 1. Ryttaren lösgjord i sidan

Den här övningen syftar till att hjälpa ryttaren att bli lika mjuk i båda sidor för att underlätta ridning på böjt spår. Vid ridning på böjt spår ska du vrida dig från höften lika mycket som du vill att hästen ska böja sig, samtidigt som du ska hålla kvar din jämvikt i sadeln (d v s inte ramla över på utsidan på hästen). För att kunna göra det behöver ryttaren vara fri från spänning i sidan, och kunna rotera sin överkropp rätt för att få rätt rotation i bäckenet, och därmed kunna följa/påverka hästens rörelser. Allt rörelse i ryttarens kropp ovanför benen ska komma ur att man tittar vart man ska. Ögonen styr vägen och om du t ex sitter och tittar ner på var hästen har sin mule så kommer du direkt få spänning i din kropp, som gör att du inte kan vara mjuk och följsam i ditt bäcken.

Sitt på en stol med rak rygg och armarna hängande avslappnat vid sidan. lyft din ena arm, t ex höger och böj den vid armbågen och låt handen dingla avslappnad ett par decimeter framför dina ögon.titta på handen och för den sedan långsamt runt åt vänster, fortsätt hela tiden titta rakt fram på handen, så långt det går innan det tar stopp, på grund av att det blir svårt, tar emot, muskler spänns eller gör ont. Känner du att det tar emot så är det där du stannar. Gå tillbaka och gör om på andra sidan.

Du kommer märka att du kommer olika långt med vridningen i de båda hållen. Upprepa igen flera gånger åt varje sida. För varje repetion kommer du märka att det går lite lättare!