När jag var liten och gick på ridskola, så var det en naturlig del av undervisningen att ha balanslektioner. PÅ dessa lektioner så var fokus att få en bättre balans och en bättre sits, genom att göra övningar på hästen utan stigbyglar och tyglar.
Eftersom jag sällan besöker några ridskolor nu förtiden vet jag inte om man har balansridning på schemat. Jag vet heller inte om andra tränare brukar jobba med det tillsammans med sina elever. Det jag dock vet är att jag tycker det är en (kanske?) bortglömd konst att rida balansridning.
På ridskolan så gick alla hästarna på led, eleverna knöt upp tygeln och lade upp stigbyglarna i kors framför sadeln. Det finns massor med fördelar med detta: det är bra att träna på att gå på led, för du måste anpassa din hästs energi till de andra hästarna, du kan koncentrera dig på bara din sits, du tvingas använda kroppen för att styra och stanna, och du måste hitta din balans i bäckenet.
Balans kan man träna både avsuttet och uppsuttet. Bäst effekt får man såklart om man kombinerar. Här är några förslag på uppsuttna övningar, jag rekommenderar att du gör som på ridskolan, det vill säga knyter upp tygeln och lägger upp stigbyglarna i kors framför sadeln. Om du har en häst som ännu inte kommit till ett lugnt stadium där du kan skritta runt lugnt på ridbanan utan tygelhjälper, så kan du kanske be en kompis att leda dig.

1. Flygplanet. Sitt mitt över hästen och sträck ut armarna rakt ut i luften till sidorna. Balansera i skritten och slut ögonen. Vad känner du? låt hästens skritt gå in i din kropp och känn efter om du kan känna när hästens bakben lyfts. När bakbenet lyfts, ska även ditt sittben på samma sida komma upp lite. MÅnga tycker det är lite otäckt att blunda, just för att man inte har kontroll - du har då gett kontrollen till hästen. Plus att blundandet gör att du verkligen måste balanser med din kropp, utan att använda dina ögon. i den här övningen kommer du känna om du verkligen sitter mitt över hästen. GÖr du inte det kommer det kännas som att du ska ramla av. Gör inte det. Se till att rätta till din sitsså du kommer mitt över, slappna av i bäckenenet och koncentrera dig på att följa med i hästens rörelser istället.