Konditionsträning är A och O för en ryttare. Och det finns enligt mig ingen bättre konditionsträning än löpträning! Ett varierat löpträningspass stärker både benen, bålen och magen, tränar uthålligheten, explosiviteten och helt enkelt FLÅSET. Lite beroende på vilken disciplin man ägnar sig åt inom ridningen är flåset mer eller mindre viktigt. Jag upplever det som mindre viktigt nu när jag rider islandshäst än vad jag gjorde när jag tränade hoppning och dressyr på halvblod. Islandshästridningen bygger så mycket på lätthet, och snabbhet i hästen och dessutom så jämför jag islandshästen mer med en kortdistanslöpare än en maraton löpare, och därmed blir kraven på ryttaren lite mer som det. Men alla ryttare mår bra av att ha bra kondis, inte minst för att man ska orka med jobbet i stallet!

För att komma igång med löpträning behövs två saker: Ett par bra löparskor och en portion motivation. De första 4-5 löppassen brukar vara en pina! Men sen brukar man ha fått upp ett litet naggande grundflås som gör att det går lättare och lättare.

Viktigt att tänka på om man aldrig har löptränat är dock att ta det ytterst försiktigt. Det gäller också om man ska komma igång efter ett längre uppehåll (som t ex jag fick erfara efter en graviditet med efterföljande o-träning). Precis som för hästarna så går det relativt snabbt att få upp flåset, något lite längre men ändå rätt snabbt att bygga muskler, men senor och ligament hänger inte med i den nya belastningen! Låt uppbyggnadsfasen ta tid för att undvika skador.

Hur snabbt man kommer igång har såklart också att göra med hur mycket tid man är villig och kan lägga. En lagom ambitionsnivå för en ryttare som bara springer för att få lite bättre flås är två gånger i veckan. Om man däremot vill bli en bra löpare, så behövs det mer, tre-fyra gånger i veckan. Och såklart får man ju väga detta mot annan träning som behövs, kanske är flåset inte prio ett?

Här är ett exempel på ett löpprogram för totala nybörjare som jag tycker fungerar bra. Programmet följer idén om att man inte ska öka med mer än max 10 procent per vecka. Gångpauserna kommer att kännas lite konstiga i början, men de är jätteviktiga för att inte dra på sig skador! När man är varm och har pulsen uppe känner man inte att det kanske krampar lite på baksidan av knät, eller att det stramar på ovansidan av foten. Saktar man av och går ger man senorna en paus, man känner bättre om det är något som stramar och den korta vilan gör att muskler och senor får en micropaus för att återhämta sig. Programmet lämpar sig för den som bara vill komma igång och få ett grundflås. Planerar man att träna inför ett lopp så bör man ha lite intensivare träning och upptrappning.

V.1Pass 1:
Gång 5 min, löpning 2 minuter, gång 5 min, löpning 1 min, gång 2 min
Pass 2: Gång 5 min, löpning 2 min, gång 5 min, löpning 1min, gång 2 min. Totalt 30min.

V. 2. Pass 1:
Gång 5 min, löpning 2 minuter, gång 5 min, löpning 2 min, gång 2min.
Pass 2: Gång 5 min, löpning 2min, gång 5 min, löpning 2 min, gång 2 min
totalt 32 min

V.3. Pass 1:
Gång 5 min, löpning 4 min, gång 5 min, löpning 1 min, gång 1 min
Pass 2: Gång 5min, löpning 3 min, gång 5 min, löpning 2 min, gång 2 min
33 min

V.4. Pass1:
Gång 5min, löpning 4 min, gång 4 min, löpning 3 min, gång 2 min
Gång 5min, löpning 3 min, gång 5 min, löpning, 3 min, gång 2 min
36 min

V.5. Pass1: Gång 5min, löpning 6 min, gång 3 min, löpning 2 min, gång 2 min
Pass 2: Gång 5 min, löpning 5 min, gång 3 min, löpning 3 min, gång 2 min
36 min

V.6. Pass 1: Gång 4 min, löpning 8 min, gång 2 min, löpning 2 min, gång 2min
Pass 2: GÅng 4 min, löpning, 7 min, gång 2min, löpning, 3 min, gång 2 min.
36min

V.7 Pass 1: Gång/jogging 2 min, löpning 8 min, gång 2 min, löpning 6 minuter, gång 2 min
Pass 2: gång/joggin 2 min, löpning 8 min, gång 2 min, löpning 5 min, gång 2 min
39min

V. 8. Pass 1: Gång/jogging 2 min, löpning 10 min, gång 2 min, löpning 6 min, gång 2 min
Pass 2: gång/jogg 2 min, löpning 10 min, gång 2 min, löpning 5min, gång 2 min
43 min

Efter 8 veckor kan du alltså spring/gå ca 3-4 km, och du kommer känna dig redo för att att succesivt ta bort alla gå-pauser!