Övningar från marken - för samarbete och kommunikation

 

Varför ska man göra övningar från marken? Jag ser flera syften med detta arbete. Det grundläggande handlar om att lära känna sin häst, se hur hästen arbetar med sin kropp, förstå hur just den hästen lär in, skapa förtroende och tillit till mig som tränare. I steg två handlar det om att lära hästen olika övningar som ingår i ridningen. Att göra t ex skänkelvikning eller framdelsvändning från marken gör att det blir lättare för hästen att förstå hjälperna uppsuttet. Dessutom är det bra gymnastik och stretching för hästen att få göra olika sidvärtsrörelser utan oss på ryggen. Sist men inte minst så brukar de flesta hästar tycka att arbetet från marken är roligt - vi stärker därigenom hästens självförtroende!

 

För alla grundläggande övningar med hästen från marken är det bra att använda sig av en repgrimma och ett stadigt långt rep eller grimskaft. Det finns speciella rep s.k. leadrope för ändamålet att köpa, men du kan också låta tillverka ett eget, det finns t ex smidiga bra rep på båtvarv, där kan de även slå repet i exakt den längd och kvalitet du önskar. Det viktigaste är att repet inte är för kort och att det är smidigt att hantera. Ungefär fyra meter tycker jag är lagom. Till vissa av övningarna går det lika bra att använda longerlina istället. Problemet med en longerlina är att den i vissa lägen blir för lång och framförallt för lätt, vilket gör den svårare att hantera, och ökar risken att man trasslar in sig. Just tyngden i repet är en viktig parameter för att få rätt kommunikation och belöning till hästen.

 

När hästen förstått de grundläggande övningarna och ni har fått till en bra kommunikation, så kan man gå vidare och göra en massa annat arbete från marken med hästen. T ex bygga en "hinderbana" för miljöträning och säkerhet, longera, dubbellongera, tömköra, löslongera, löshoppa osv. Nästan bara fantasin sätter gränsen. Självklart måste man inte börja med repgrimman - men jag tycker den är bäst i början av markövningarna för att etablera en bra relation.

 

Lite säkerhet: alla hästar är olika och reagerar olika på övningarna. Du får vara beredd på att just din häst kan reagera oväntat, framförallt om du har en häst som inte ännu har accepterat dig som ledare och som ser det som att du utmanar den till kamp. Var uppmärksam på hur hästen beter sig, för att undvika skador! En del hästar kan reagera med flykt och försöka dra iväg. Använd handskar när du hanterar den i repet. En god idé kan också vara att ha hjälm om du är osäker på hur din häst beter sig. Det är bra att hålla till på ett inhägnat område första gångerna, och gärna ta hjälp av någon erfaren tränare.

 

Alla övningar från marken handlar om att skapa förtroende och ledarskap genom att kontrollera hästens ben. Om du kan bestämma vad hästen gör med sina ben kan du bestämma vad hästen gör - en bra grund att stå på inför ridningen. Det som är viktigt att tänka på är att hela tiden sträva efter att hästen ska reagera på så småsignaler som möjligt. Börja smått, om hästen inte reagerar förstärker du signalen tills du får en reaktion. Det finns olika teorier om hur mycket man ska förstärka. Personligen tycker jag det är mest effektivt att gå på ganska starkt om hästen inte svarat på den lilla signalen, så att det blir mycket reaktion, då är det lättare att gå tillbaka till den minsta signalen igen sen, och ändå få hästen att reagera.

 

Belöning är viktigt. I de flesta fall så utnyttjar jag att hästen får vara ifred som belöning. Alltså, sänker händerna, axlarna och repet och blir helt stilla och låter hästen bara vara. Sen är det ju givetvis också bra med uppmuntrande ord, och kanske en klapp också! Till exempel om hästen äntligen förstått en övning så berömmer jag den genom att både bli alldeles stilla och genom att uppmuntra den med lugna ord. Godis använder jag oftast inte, men det är en smaksak. En del föredrar godis, men jag tycker att det är svårt att hinna ge det inom de 0,5 sek man har på sig innan hästen glömt vad den gjorde som var bra.

 

Klicka på länkarna nedan för att sätta igång med det roliga, nyttiga och intressanta arbetet från marken!

 

Har du frågor runt övningarna? Maila mig gärna dina frågor!

 

Jag och Räkan tränar förtroende