Övning 2.

 

En bra övning att börja med är att flytta hästens bakdel. Genom att göra det sätter du direkt en "standard" för ditt fortsatta samarbete med hästen. Gör så här: Stå vid hästens bog, ungefär i 45 graders vinkel mot bogen. Böj hästens hals lite grann emot dig, samtidigt som du böjer dig lite framåt och tittar intensivt på hästens bakben. Är det en känslig häst flyttar den bakdelen bara du visar att du fokuserar på den.

 

Är hästen mindre känslig händer inget och då tar du ungefär 30 cm av repänden och svingar den långsamt och försiktigt runt i luften. Händer fortfarande inget tar du i kraftigare, rätar upp dig något och svingar repänden med hårt tryck, eventuellt går du också ett halvt steg mot hästens bakdel. Repet ska dock fortfarande inte vidröra hästen.

 

Så fort hästen flyttar bakdelen så slutar du fokusera/böja dig/vifta med repet och rätar ut dig, låter armarna bli hängande och repet falla ner och gör ingenting. Det är hästens belöning, att du tar bort trycket och står stilla. Vänta en liten stund och upprepa övningen igen. När det fungerar, byt sida och gör samma sak från andra sidan också. Var uppmärksam på hästens reaktion. När hästen sänker huvudet och börjar tugga har övningen "gått igenom". Den har accepterat att du flyttar den och att du i denna stund har tagit kommandot.

Vanligaste felen:

Det vanligaste felet är att hästen tränger upp på tränaren och flyttar tränaren istället för tvärtom. Detta händer lätt med våra svenskfödda hästar som är vana vid att hanteras och kanske inte lika känsliga som en häst som inte haft så mycket kontakt med människor. Ofta händer detta så subtilt att tränaren inte ens märker vad som händer – hästen kanske flyttar bakdelen undan för repet men samtidigt flyttar den bogen lite omärkligt närmare tränaren som då lydigt flyttar sig undan ett steg!

För att undvika detta gäller det att var noggrann att verkligen stå i rätt position när man börjar. Du ska inte stå för nära hästen, utan någon meter bort. Om hästen vill klistra sig på dig när du backar iväg från den så visa den bestämt med att hålla upp handen som ett stopptecken att den inte ska följa efter. ( här är det bra att ha tränat på Övning 1, Stå stilla!). Om inte det hjälper kan man ta repänden mellan båda händerna och hålla upp dem framför hästens huvud. Om hästen är väldigt "på" kan man behöva och lyfta upp båda armarna och ta ett steg mot den eller till och med vifta med händerna för att den inte ska tränga sig på.

 

Omvänt, om hästen är väldigt känslig och far iväg innan du ens hunnit börja fundera på att flytta bakdelen med hjälp av repet, så kan det vara så att du måste låta den vänja sig vid repet. Stryk med repet över hela hästens kropp. Om det far runt och är rädd och försöker flytta sig bort från repet, ta då inte bort det utan fortsätt bara stryka repet över kroppen! Så fort hästen stannar och står stilla, tar du bort repet och står blick stilla själv. På så sätt belönar du hästen för att den stannade. När detta fungerar, kan du prova att försiktigt svinga repänden över halsen, ryggen och baken på hästen. Nu börjar hästen troligtvis fara runt igen, men fortsätt att lägga repet över hästen ända tills den stannar.

 

När hästen väl har förstått vad du menar så att den kan stå stilla medan du flyttar dig i position, så kan du prova att flytta bakdelen igen.

startposition
börja med att bara titta på hästens bakdel...
...om hästen inte flyttar direkt så svinga försiktigt repänden...
...så att hästen flyttar sitt bakben ett steg.