I ridningen vill jag att hästen ska kunna flytta sig sidvärtes. För att den ska kunna göra det måste den förstå hjälperna för att flytta framdel och bakdel tillsammans. För att den ska förstå att flytta dessa tillsammans så behöver vi lära hästen att flytta framdel och bakdel var för sig.

Att flytta hästens bog är en dominansövning men även en övning inför ridningen. Om hästen lätt flyttar undan framdelen korrekt från dig på marken, så underlättar det att få den att flytta sig när du rider.

I filmen ser du hur det ser ut på två olika hästar. Här är även förklaringen i text.

Gör så här:

Stå snett framför hästen, ungefär i 30 graders vinkel mot bog/huvud. Ta upp båda dina händer och ”skvätt lite vatten” på bogen och ganaschen. Alltså skvätt med fingrarna. Har du en känslig häst kommer den nu att flytta sig från dig. Om den gör det, så slappna av och beröm. Var beredd att fånga upp med repet om den reagerar starkt på skvättandet och flyr ifrån dig. Jag brukar vilja att hästen flyttar sig bort, gärna med framåt tänk så den korsar framhovarn något (alltså den hov som är mot dig går framåt över den bortre) så att den inte tänker bakåt i flyttandet. Direkt efter flyttandet vill jag dock att hästen frågar " får jag komma tillbaka nu?" Ni ser på filmen att Assa gör det vid ett tillfälle.

Om hästen däremot inte reagerar på det första mjuka "skvättandet" så fortsätter du ”skvätta” fast närmare och närmare, tills du får en reaktion. Det kan bli så att du måste börja dutta på honom. Och reagerar han inte då heller så får du börja dutta lite hårdare. Det är bra är om hästen är känslig för repet, för då kan du använda det också som förstärkning. Du touchar honom då alltså med ena handen på ganaschen och andra på övre delen av bogen. När hästen väl flyttar så slappnar du av och står stilla, det är hästens beröm.