I den här markövningen ska hästen kunna backa ett eller flera steg bakåt bort från mig. (Jag skriver inte ryggning, för mig är ryggning en uppsutten övning inom dressyren där hästen arbetar med sin rygg och sina bakben.) Övningen är också nödvändig för att skapa ett tecken för att hästen ska bromsa sig när vi går vidare i andra övningar.

 

Att backa hästen bort ifrån sig är också en stark dominansövning som brukar hjälpa när vi vill ändra beteende hos en dominant häst. När väl övningen går igenom brukar hästen visa tydligt att den är nöjd och accepterar genom att sänka huvudet och tugga.

 

Som utgångsläge till denna övning används övning 1, Stå stilla. När du kallat hästen till dig, den har kommit fram till dig och du berömt den, så används backningen för att visa hästen att den nu ska backa ut ur din zon – det vill säga, ytterligare en övning där du kontrollerar hästens fötter.

 

Gör så här: Stå mitt emot hästen (vi vill att hästen ska backa rakt bakåt, inte väja och springa iväg åt sidan) en liten bit ifrån den. Börja som vanligt med en liten signal, i detta fall kan det räcka med att sträcka upp sig och vicka pekfingret lite sida till sida framför hästen. Ofta lyfter hästen huvudet vid den signalen, och när man fortsätter så kanske den tar ett halvt steg bakåt. Beröm den då direkt även om den inte går många steg till att börja med. Ta sedan en lite starkare signal, skaka repet lite som en orm framför hästen.

 

Nu ska hästen reagera kraftigare och röra sig bakåt flera steg. Följ efter och fortsätt skaka repet så länge som du vill att hästen ska backa. Försök att ha ett jämnt avstånd till hästen, en till två meter. När du är nöjd sänker du repet till marken och låter det hänga, liksom händerna. Du kan gärna också sänka dina egna axlar och även blicken. Vila en stund, och gå sedan fram till hästen eller bjud in den till dig igen. Det viktiga är att det är du som tar initiativet till vad som ska hända. Hästen ska inte kliva iväg igen utan din signal.

 

Om hästen far iväg åt sidan, så stanna den genom att flytta bakdelen som i övning1. Gör sedan om backningen igen. Den här övningen är speciellt svår på dominanta men känsliga hästar. Var konsekvent och använd små signaler.

 

Om hästen bara står kvar utan tecken på att vilja röra sig bakåt, gå på kraftigt genom att skaka repet framför den, eventuellt behöver du kanske stampa i marken och lyfta armarna också. I detta fallet är huvudsaken att vi skapar en reaktion. Om sen hästen inte direkt backar rakt bakåt är av mindre betydelse. Se först till att hästen reagerar, prova sedan igen att få den rätta reaktionen, det vill säga backa.

 

Som i alla övningarna är det viktigt att tänka på sin kroppshållning. I den här övningen är det viktigt att du sträcker på dig och gör dig lite stor och "farlig". Hästen ska gå undan för dig- kanske behöver du titta intensivt på den samtidigt också.

Stå stilla och sänk händerna som belöning.