När du har tränat på övning 1-5 och fått dem att fungera är du redo för att sätta ihop dem till att träna en sorts gymnastikövning på en liten volt.

I den här övningen ska hästen skritta runt dig, ställd mot dig i nacken, och genom att du bromsar upp den korsa sina framhovar ut från dig. Det blir en sorts öppna liknade rörelse, som är ett kvitto både på att din kommunikation med hästen fungerar och att de verktyg du jobbat med kan kopplas ihop. (Film finns längre ner, men läs texten först!)

Syftet med övningen är som med alla andra att stärka kommunikationen, men även att lösgöra hästen, få den att jobba med sin kropp för att stärka den, jobba med att bli mjuk i sidorna och nacken, och att du som tränare har kontroll över hästens ben. Att hästen är mjuk hela vägen runt dig, böjer sig i en båge och flyttar sina ben, fram och bakben separat på kommando hjälper dig att få hästen lydig i liknande övningar även uppsuttet.

SÅ här gör du:

Stå i startposition som när du ska sända iväg hästen, men ge den en mycket liten signal så det går fram i skritt istället för i trav. Volten kan gärna vara lite mindre än i övning 4. När hästen skrittar runt dig i en lugn, jämn skritt så skakar du repet lite, lite grann för att bromsa hästen, samtidigt som du sträcker upp dig lite. Nu ska hästen (försöka) flytta bogen lite utåt, ifrån dig och helst korsa sitt inre framben ut över det yttre. Hästen är fortfarande böjd in mot dig. Om hästen inte korsar benet men ändå rör sig utåt är det ok förutsatt att den är böjd, då ger du bara en lite kraftigare bromsignal nästa gång och vid behov höjer du även repänden (som du nu håller uppsamlad) lite mot bogen för att förstärka.

Precis som i de andra övningarna så ska din position vara fast - du ska inte röra dig, det är hästen som ska röra sig!

Man kan jobba på detta både på större och mindre volter och såklart helt även utan repgrimma och rep (när man väl lärt sig det!). Jättebra träning och gymnastik!

På den här lilla filmsnutten jobbar jag och Assa med detta inför hennes tredje gång med mig på ryggen. Vi har inte jobbat med denna övning mer än en gång innan, så det kanske inte ser perfekt ut, men principen framgår i alla fall. Se filmen här.