Att få unghästen att förstå vad man vill med bettet är inte alltid så lätt. I början brukar det gå lättare att inte alls ha något bett utan använda en repgrimma eller något kombi-träns för att lära hästen att förstå när de ska följa tygeln och vad tygelkontakten betyder. Men även äldre hästar kan ha stora problem med att förstå vad ryttaren vill när man tar i tygeln (och en del ryttare vet inte själva vad det vill med det heller :). För att hjälpa hästen att reagera rätt så kan man göra några enkla övningar med bettet från marken.

Att stå bredvid hästen och ta i bettet hjälper till att skapa en känsla för hur känslig hästen verkligen är i sin mun, och hur snabbt den reagerar på det tryck som tygeln ofta innebär. Rid gärna utan nosgrimma ibland - en nosgrimma kan dölja många problem! Du märker inte lika lätt om hästen gapar, försöker lägga över tungan, går emot etc. Den som står bredvid ser också lättare hur stort tryck man lägger på när nosgrimman är borta.

Övningen till höger hjälper hästen att förstå att tygelkontakt betyder att han ska länga sig. Att göra den från marken först ger ett "inlärningsbandage" som man sen tar med sig upp i sadeln.

Gör så här:

Sätt först tummen mot bakre delen av bettringen (bakom sidstycket) på ena sidan, och ett par fingrar på den främre delen (framför sidstycket). tryck sedan försiktigt med tummen , samtidigt som du drar lätt med dina två fingrar i främre delen. Nu ska hästen ställa sig lite grann i nacken. Du ser om den gör det genom att titta vid ganaschen/övergången till halsen. Det är här hästen ska böja sig (inte hela halsen). När hästen mjuknar och följer bettet så släpper du trycket. Hästen brukar då sänka huvudet något. Gör om proceduren fast åt andra hållet. Hästen sänker sig lite till. Fortsätt att upprepa tills hästen har sänkt huvudet ända ner till marken. Nästa gång du försöker så kommer hästen snabbare sänka huvudet ända ner.

Problem som kan uppstå:

Hästen gapar. -> trycker du kanske för hårt? Du ska bara trycka så lätt så att hästen precis känner det och reaktionen ska vara att välja att ställa sig i nacken , för att komma bort från trycket.

Hästen slår sig fri.  -> hästen accepterar troligen inte bettet. Se till att du har ett fast tag i bettet, men att du bara tar gör trycket ytterst mjukt, utan att ge den chansen att slå sig fri. Med dessa hästar är det jätteviktigt att ge efter (kanske till och med släppa bettet) innan hästen hinner fundera på att slå sig fri från trycket.

Hästen ställer sig inte i nacken utan verkar vara allmänt opåverkad av trycket.- > börja med att fråga dig om du har hästen med dig. Är den uppmärksam på dig? Eller tittar den på annat? Om den inte är med dig, så rekommenderar jag att göra fler övningar med repgrimma först. Om den är fokuserad men inte reagerar, så kan man lägga lite mer tryck och hålla kvar tills dess att man får minsta tendens till rätt reaktion. Då kan man släppa. Upprepa tills hästen börjar förstå.

När hästen förstår övningen från marken kan man ta den med sig upp på ryggen!

Se även filmen här