Att rida skänkelvikning med hästen mot staketet är ett bra sätt att börja när man ska lära sin häst skänkelvikning eller om man som ryttare ska lära sig skänkelvikning.

Gör så här:

Rid i skritt (till att börja med, och övningen är klart bäst i skritt). När du passerar A eller C (mitt på kortsidan av ridbanan) så skär du av hörnet och rider på hörnlinjen rakt fram mot staketet/väggen. Hästen får då en vinkel mot staketet som är ca 30-40 grader. när du kommer fram till staketet så tittar du åt det håll du ska, utmed staketet, samtidigt som du mjukt lägger emot den skänkel som är mot staketet. Den skänkeln blir nu innerskänkel. Driv på hästen mot staketet. Eftersom hästen nu får signalen att gå fram, och staketet är ivägen, så tar den lättaste vägen - den viker av och går åt sidan.

Vissa hästar måste man driva på med båda skänklarna för att de ska tvära. De flesta förstår dock med en gång vad som förväntas. Så fort hästen gör som du vill så berömmer du och rätar ut så hästen får belöning!

Om du vill göra det lite mer "dressyrmässigt" tar du bara mjukt i tygeln som är mot staketet så att du får den sidan som är mot staketet att bli innersida. Hästen ska bara vara lite ställd, inte böjd. Viktigt att tänka på är att fortfarande ha kontakt på hästens yttersida, och kunna kontrollera den med ytterskänkeln och vid behov, även med yttertygeln.

PÅ filmen ser ni Räkan och mig göra övningen - här skulle jag dock behöva kontrollera ytterbogen bättre och rida hästen ända fram till staketet.

Lycka till!

Räkan -skänkelvikning vid staketet.