Denna övning är en form av one-rein stop och fungerar utmärkt för hästar som är stressade i traven och inte vill söka fram-ned. Övningen går ut på att man genom att skapa böjning i hästen får den lugnare, mjukare och även att man kan kontrollera hästens ben genom att flytta dem. Den fungerar också för att inte hästen ska lägga sig på bettet och gå mot handen om den är stressad framåt och springer. Genom att upprepa one rein stoppet så ofta som det behövs för att få hästen att trava lugnt så lär du hästen att det inte är någon idé att försöka springa ifrån ryttaren.

Själva böjningen av halsen skapar också lugn och mjukhet - en stressad häst böjer inte på halsen, det gör bara en avslappnad häst. Genom att böja halsen kan du "lura" hästen till avslappning!

(one rein stop är alltid bra att lära sin häst. Det är en säkerhetsspärr som är ovärderlig om hästen av någon anledning skulle bli skrämd och rusa.)

När man börjar träna denna övning är det bra att ha antingen bettplattor på bettet, eller en liten extra rem som du spänner fast mellan bettringarna under käken på hästen, för att undvika att du drar bettet genom hästens mun. En del hästar bjuder på motstånd när du vill böja deras hals. Då är det risk för att dra igenom bettet. Träna övningen från marken först samt i skritt, se under övningar från marken, "att böja hästen".

Du ska trava hästen med antingen tvåpunktssits eller trepunktssits samt lång tygel. Hästen kan få ganska stor frihet att gå dit den vill, det vi vill med övningen är att hästen ska trava lungt. Så fixa inte med tygeln, utan låt den hänga så du inte stör hästen mellan stoppen.

klicka på bildspelet för att läsa texten!

Vill du se det i rörelse, klicka här!