Det man kanske inte tänker på är att uppsittningen liksom avsittningen är en del av ridningen, och redan här sätter du en viss prägel på ditt fortsatta ridpass.

Jag tänkte förklara hur jag tycker att man bör göra när man sitter upp på sin islandshäst - för hästens och ens egen säkerhet, och för att så långt som möjligt skona hästens rygg:

1. Träna hästen på att stå stilla när du sitter upp. För att den ska kunna stå stilla bör du först träna detta separat vilket du kan läsa mer om bland mina markövningar. "Gunga" gärna lite med sadeln innan du sätter foten i stigbygeln, så rättar hästen ofta till sin benställning också så att den står stadigare.
2. Ställ dig i färdriktningen bredvid hästen och korta upp tyglarna så du får lite kontakt med hästen. Vänta gärna någon sekund och se att hästen svarar på att du just kortade upp tygeln lite. 
3. Sätt ena foten i stigbygeln. Vänta lite. Håll händerna på sadelns framvalv och något i manen (jag brukar hålla ena handen i manen, andra på framvalvet. 
4. Stå riktigt nära hästen. Häv dig sakta upp utmed sadeln och lägg försiktigt över benet. Sätt andra foten i stigbygeln innan du sätter dig ner.
Om hästen försöker gå iväg när du suttit upp, använd rösten, hooooo och en förhållning för att stanna. Om det inte går, one rein stop. Så lär sig hästen att den inte ska gå iväg bara för att du kommit ner i sadeln.
5. Eventuella spön hålls i handen (sätts alltså inte under sadeln eller sadelkåpan!). Se till att variera sida - sitt upp varannan gång från höger, varannan från vänster. Då tränar du din egen liksidighet samtidigt som det är bättre för både utrustningen och hästens rygg.

Problem: Har hästen väldigt svårt att stå stilla så kan du prova att böja halsen så att den "kysser stigbygeln"  ett par gånger så den slappnar av innan du sitter upp. En häst som absolut inte vill stå still kan man låta den stå kvar med halsen böjd på motsatt sida jämfört med den du tänkt sitta upp på medan du sitter upp, men detta är sista utvägen - träna hästen hellre på att lita på dig och lära sig stå stilla först. som sagt, allt du gör med hästen präglar ert förhållande och i slutänden er gemensamma ridtur.

Uppsittning med Pall:
Jag är både för och emot uppsittning på pall. Jag är för, då detta skonar hästens rygg från klumpiga uppsittningar samt att du inte riskerar att sadeln succesivt blir sned (vilket den ändå inte blir om du alltid varierar sida att sitta upp från). Det är också ett bra sätt att träna hästen att stå stilla vid uppsittning, de som sitter upp med pall brukar vara väldigt noga med att hästen står still, annars blir det ju jobbigt :)
Nackdelen med pall är dock att du inte själv tränar på att bli liksidig, och att du inte säkert vet att du kommer upp på hästen utan pallen. Om man inte har medicinska skäl till varför man måste använda pall, så tycker jag att man åtminstone emellanåt ska sitta upp som vanligt.