Vilken utrustning ska jag ha till min (islands)häst?

Det finns ungefär hur mycket utrustning som helst, och allt har ett syfte. Sen kan det vara så att syftet är förfelat eller att utrustningen används felaktigt. Här har jag sammanfattat mina tankar kring utrustning. Maila mig gärna om du har frågor om utrustning till just din häst!

Sadel

Jag har en grundregel vad det gäller sadel och det är att du som ryttare ska tycka att din sadel är bekväm. Det är den bästa utgångspunkten, för tycker du själv att du sitter obekvämt så kommer du sitta fel och då blir det definitivt inte bra för hästen, hur bra sadeln än ligger utan ryttare.

Problemet med sadlar är att de ligger på ett sätt med och ett annat sätt utan ryttare. Därtill hör att sadlar med bom, vilket ju utgör större delen av de sadlar som säljs, är stela, raka och oföljsamma. Om du rider på ett böjt spår så hänger sadeln inte med, vilket sätter ändå större krav på dig som ryttare att du är medveten om vad du gör med din sits och tyngdpunkt. Rider man bomlöst, eller ännu hellre, barbacka, så anpassar du direkt hur du sitter till hästen, då du annars skulle ramla av eftersom du inte kan klamra dig fast i stigbygeln.

En annan viktig sak att tänka på är att hästen ändrar sig. En sadel som satt förträffligt förra året, kan sitta illa i år. Speciellt om man rider unghästar är det viktigt att tänka på att sadeln måste anpassas efter hur hästen utvecklas och växer så att den inte blir för trång. Vill du undersöka din sadel har jag följande tips:

1. Vänd på sadeln. Känn  på bossorna, är de jämna och fina? är stoppningen ok eller har den kloggat ihop sig? Ser sadeln jämn ut? detta kan vara svårt att se med blotta ögat, men ser du en ojämnhet mellan bossorna är det hög tid att göra nåt åt det. Eftersom vi själva är så ojämna så fortplantas ryttarens ojämnhet ner i sadeln och vidare till hästen.

2. Är kanalen mellan bossorna tillräckligt bred? Bossorna ska inte trycka på tornutskotten.

3. Lägg på sadeln. Går bogbladsspetsen fri utan att sadeln ligger för långt bak och trycker på länden? Annars kan sadeln vara för lång. Brukar din häst kissa när du rider? Sadeln kan vara för lång och trycka på njurarna. När sadeln ligger rätt ska sadelgjorden spännas så att den ligger mot bröstbenet, inte runt magen. Många islandsryttare lägger sin sadel alldeles för långt bak. Att spänna gjorden runt den mjuka delen av magen kan vara skadligt!

4. Känn under bossorna på var sida, samtidigt som du trycker med andra handen ovanpå sadeln. Ligger bossorna jämnt an mot hästens rygg? Eller bildas fickor av luft nånstans? Bossorna ska ligga jämnt mot hästen.

5. KÄnn efter hur framvalvet och kåporna ligger mot hästen. Börja precis under framvalvet och dra längs med kanten under vulstern. Är trycket jämnt? Sadeln ska ligga ner mot hästen, du ska inte få känslan av att den ligger ovanpå. Om den är för trång kommer koppjärnen att peka in i hästen och göra ont.

6. Titta på sadeln från sidan. LIgger den rakt, eller lutar den fram/bak? Om man vill tar man en trådrulle och låter den rulla ner i sadeln. Om rullen hamnar mitt i sadeln som lägsta punkt är det bra. Om inte, är det antingen fram eller bakvikt.