Gångartskurs!

Den gångna helgen var jag på Dyggurs takt & gångartskurs. Kursen är obligatorisk om man ska utbilda sig till domare inom islandshästsporten, något som jag egentligen inte funderat på men kursen gav mersmak. Det blev mycket intressanta diskussioner och en genomgång av hur man ska tolka den nya domarhandledningen.
Bedömningen innehåller numera "brandväggar" som gör att man t ex inte kan få en hög poäng om ekipaget som helhet har brister inom något område, något som tidigare var möjligt. Tidigare bedömdes takt, tempo, aktion, form och till sist ryttarens inverkningar. Med den nya handledningen så bedöms allt lika, d v s det är lika illa om man rider med dålig kontakt med hästen som att ha taktproblem.
Detta är en positiv utveckling av sporten enligt mig, då det förhoppningsvis kommer att premiera fler välridna hästar snarare än hästar som "bara" är flotta.
Förhoppningsvis kommer kursen även att hjälpa mig att ge bättre tips och råd till de elever som vill komma ut på tävlingsbanan!

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln