Corporate social responsibility

Begreppet hållbarhet (CSR, corporate social responsibility) är något som många företag jobbar med och har satt fokus på under de senaste åren. Men hur står det till med hållbarheten i svenska hästföretag?
När man i hästbranschen pratar hållbarhet manar man oftast hållbarhet som i hållbar häst. Nog så viktigt om du frågar mig. Att undervisa i ridning som skapar hållbara hästar som mår bra är en självklar målsättning för mig.
Men, hållbarhet i ett vidare begrepp kanske inte så många tänker på. I begreppet brukar man lägga in ansvar som företagare för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, anti-corruption och mutor.
För hästföretag som verkar i Sverige och följer svenska lagar så kanske det inte är självklart att tänka på saker som mänskliga rättigheter. Men varje gång vi köper något till oss själva eller till vår häst så finns det en Supply Chain där sakerna tillverkas och levereras. Hur vet du att den där prytteln du köpte från den stora landsomspännande hästbutiken är säkrad ur ett CSR perspektiv? Hur vet du att den inte är sydd av en minderårig kvinna i ett utvecklingsland som jobbar 14 timmars arbetsdag? hur vet du att ditt hästtäcke inte är färgat i ett färgbad som kräver liv?
För att inte tala om arbetsmiljö. På denna punkt brister verkligen den svenska hästbranschen, det har inte minst senaste tidens tidningsartiklar visat. Många är de unga tjejer som arbetar under villkor som aldrig, aldrig skulle accepteras någon annanstans. Svart arbete, utan försäkringar. Tungt arbete och långa dagar, långt utanför avtalade arbetstider och lag.
Har man ett hästföretag bör man även tänka på "hästliga" rättigheter. Hur etiskt är det t ex att hålla en häst instängd i en box 23 timmar av dygnets 24? Vet vi ens vilka konsekvenser det har för hästen? Tänker även på olika medel vi använder till våra hästar. Flugsprajer, geler etc. Bryr vi oss vad de innehåller? skrev i ett tidigare inlägg om Ultra SHield. En väldigt effektiv spray med stora varningstexter om att den är farlig för vattenlevande organismer. Det måste finnas alternativ, och det är bara vi som hästägare som kan driva den utvecklingen genom vår efterfrågan.
Det var dessa funderingar som fick mig att börja leta efter andra alternativ, och jag hittade då Equirex, ett företag i Holland som säljer Ekologiska och rättvist producerade ridkläder. Eftersom Marjolein, som driver företaget har full kontroll på hela kedjan av producenter, från odlare och fram till färdig produkt, så vet man säkert att detta är kläder som man kan köpa med gott samvete. Du hittar en del av dessa fina, högkvalitativa kläder i min butik.
Gör skillnad nästa gång du köper ridkläder - köp ekologiskt!
 

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln