Trav 1

Många som rider islandshäst har problem med traven. Orsakerna är många - femgångshäst med svag trav, dålig trav = tråkigt att trava, hästen tappar balansen i traven och vill inte fram till handen (vilket gör att man får trava utan tygelkontakt, vilket i sig är ett problem om man är "tygelberoende" för att styra hästen). Men den största orsaken till problem är som vanligt: ryttaren.
Jag ser en stor skillnad mellan de som ridit "vanlig" häst innan de börjar med islandshäst och de som bara ridit islandshäst. De som ridit vanlig häst har oftast traven i kroppen och vet vad de letar efter. De kan oftast också rida lätt och stå i tvåpunktssits. Detta gör travarbetet oändligt mycket lättare.
Så om man vill få sin häst att trava bra måste man börja med sig själv. Har hästen svag och dålig trav, tappar i kurvor och går över i tölt - strunta i det för en stund. Korta lädren tre till fem hål och träna på tvåpunktssits i fem minuter och skit i gångarten. Hästen dör inte för att den får gå i fel gångart en stund ☺️ ha en halvlång tygel, se till att du kommer upp ordentligt ur sadeln, luta dig fram så du får en rät linje mellan axel, knä och tår. Skäms inte om du måste ta mantag för att hålla balansen! Nu är det DIG du ska träna!
Se sen till att ha svikt i fotleder och knän. Om hästen travar, fokusera på att hitta "gunget". Om du bara står stlla, sviktar i benen, så kommer du känna gunget och att du åker lite sida till sida i takt med att hästen travar. Följ detta med din kropp!
Träna tvåpunktssitsen minst fem-tio minuter varje dag i två veckor. Man kan även träna det i skritt om man vill ha en riktig styrkeutmaning. Jag kan lova dig att hästens förutsättningar att trava ökar i takt med att din balans och styrka ökar!

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”