Varför jag rider med "halsrem"

Nu har jag börjat om med Assa igen efter 11 månaders uppehåll. Assa är nu fyra år, förra julen tog vi de första små stegen i hennes väg till att bli ridhäst. Assa är undan Hél från Kvarnbacka och efter Dreki från Lind, hon är ett litet kraftpaket med mycket egen vilja samtidigt som hon är känslig. En rolig liten häst med mycket gång i.

När jag rider unga hästar, eller rider hästar som är hårda i munnen, eller rider hästar som inte ännu förstått bettet, eller accepterar ryttarens hand, så vill jag gärna rida med ett "snöre" runt halsen. Jag använder ett tunt rep som egentligen är till för fendrar på båtar - det är lagom tjockt tycker jag. Ett balsnöre blir lite för tunt och vasst, har även provat att ha ett stigläder men det blir för klumpigt. Fendersnöret är perfekt.

Det första jag gör med snöret, innan jag sitter på hästen är att lära hästen att backa när jag lyfter snöret uppåt/bakåt. (då har jag först lärt hästen att backa för ordet "backa" genom repgrimmeövningen). Hästen brukar förstå det efter typ en gång. Lyfta snöret - säg backa - hästen tar ett steg bakåt och då släpper jag genast trycket i snöret. Sen är det bara upprepa och upprepa, tills hästen backar lätt och villigt när man lyfter snöret. Voila, nu har jag en broms som hästen förstår och lyssnar på och som inte involverar "våld mot hästmun" !

Sen använder jag snöret uppsuttet när jag lär hästen stanna. Djup inandning, bestämd utandning, säg hoooo och lyft snöret. Hästen stannar! Börjar den backa med en gång så beröm den. Då var du antagligen för långsam med att släppa trycket. När hästen förstått detta kan man försiktigt koppla ihop snöret med tygeln. på så sätt får man en häst som är lätt att stanna utan att man behöver dra den i munnen :)

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln