Vikten av en god sits

Alla vet hur viktigt det är att rida med en bra sits. Men hur många är det som verkligen är villiga med att jobba och jobba hårt för att förbättra sitsen? och vad är egentligen en god sits?
En god sits för mig är en sits som är följsam och kan berätta för hästen hur den ska bära sig. Det innebär att sitsen inte kan vara statisk och det är mycket mer än bara exakt hur kroppen hålls som ingår i begreppet "sits". Hur du andas, hur medveten du är om din kropp, hur bra du är på att styra din kropp och alla kroppsdelar.
De flesta fokuserar alldeles för mycket på handen när de rider, vad de gör med händerna och hur de använder tyglarna för att få hästens huvud i "position". Att vi använder handen är helt naturligt, vi är ju människor och nästan allt vi gör, görs med händerna. Problemet med detta är dock att det är inte händerna som rider hästen. Ju mer händerna är där och trasslar, desto mer spänd blir hästen.
En bra övning för att bli mer medveten om sin sits, och mindre beroende av sin hand är att rida en fyrkant på lång tygel. Sätt gärna ut koner för att kunna fokusera vägen, ca 20 meter är lagom långt. Skritta och fokusera på vart du ska och känn efter vad som händer i din kropp. Hur känns det när du skrittar? när du kommer till konen, tar du ett djupt andetag, ända ner i magen och vidgar sidorna som om du vore en häst, andas ut och sväng utan att använda tygeln.
Om detta fungerar har du hyfsad kontroll på dina vikthjälper.

 

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln