Trav 2

Jag gillar trav, det är en bra gångart för att träna framåtbjudning, schwung och form. Om man kan få hästen att slappna av i traven och börja jobba så kan det verkligen hända grejor, man kan variera så mycket både tempo, rörelser och form.
Om din häst har en någorlunda bra trav, så bra så att du kan rida lätt utan att den tappar till tölt i hörnen, så kan du prova följande övning för att träna din egen balans, din förmåga att koordinera och fokusera, vilket brukar ge bra effekt på hästen också - den slappnar av och börjar jobba.
Övningen är lättridning på flera sätt. Antingen sitta ner två steg, stå upp ett. Eller sitt ner ett, stå upp två.
Gör så här:

rid fram hästen i trav med en lätt kontakt på tygeln. Om du har en häst som lätt rusar, och är väldigt framåt, så börja med sitt ner två steg, stå upp ett. Om du har en häst som är lite lojare, så sitt ner ett, stå upp två.
Se till att du har svikt i dina fotleder och knän, har du svårt att hålla balansen så ta ett mantag nära sadeln, så du inte balanserar genom att hålla i tygeln. Du ska såklart sträva efter att ha handen uppe, och helt stilla, fokuset ska ligga i att SE dit du ska och att tygeln bara "är" där med lätt kontakt. Till en början är det lättast att göra detta på ridbanan, på fyrkantsspåret. Då behöver du inte tänka så mycket på vart du ska utan koncentrera dig på takten. Upp två, ner ett. När du och hästen känner er bekväma med det sätt ni valt, så byter du till det andra. Upp ett, ner två eller vice versa.

du kommer märka att din balans och koordinering kanske inte är så bra som du tror. Men om du övar detta 5-10 min varje gång du rider, eller minst ett par tre gånger per vecka, kommer du snart att märka skillnad både på dig och hästen.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln