Gamla sanningar och nya vetskaper

Inom hästbusinessen finns det mängder med "gamla sanningar" som vi ryttare och hästägare ibland lyder blint utan eftertanke. Som jag tidigare skrivit så finns det en hel del bra gamla sanningar, såna som faktiskt är sanna, för att man har beprövat dem under så många år. Men många av dem blir gamla falskingar när man inte tänker på varför man gör på ett visst sätt eller utför en viss övning.
Det finns också en hel drös med nya sanningar, och framförallt personer som säger sig veta sanningen, ha den rätta träningsmetoden, skoningen, hästhållningen eller vad det nu är.
Så hur ska man förhålla sig till såna här sanningar? Ofta så är det ju auktoriteter som skapar sanningarna, eller vidmakthåller dem. T ex kända ryttare, tränare som använder en viss metod eller produkt. Och många gånger är det ju bra. Men som mottagare av informationen ska man alltid förhålla sig lite kritisk! Det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig!
Som instruktör så får man vara försiktigt med sina sanningar. Det är ju trots allt en väldigt kort liten stund av en hästs liv jag ser under en lektion på ridbanan. Ibland händer det att eleven ursäktar sig att "så här brukar det inte vara". Jag säger bara: jag tror dig! det är inget man behöver ursäkta sig för.
En lektion blir alltid en annan situation än när du är ensam med din häst. När en ridlärare står på banan ska du dela ditt fokus mellan ridlärare och häst. Hur lätt är det? Sägs ju att kvinnor är bra på att multitaska, bullshit säger jag. Män och kvinnor har inte olika hjärnor. Det finns forskning som visar att man (kvinna) faktiskt (hör o häpna) inte KAN tänka på två saker samtidigt. Det man gör är att växla fokus mellan de olika sakerna (hästen och ridläraren i exemplet). Så om man anser sig bra på att multitaska så är det väl så att man är bra på att växla fokus.Slutsaten blir att om man i viss mån rider sämre eller hästen kanske känns sämre när instruktören är på banan, så är det helt normalt.
Det omvända kan dock också hända. Att man rider mycket bättre. om feedbacken kommer i rätt sekund, och på ett väldigt enkelt och snabbt sätt som inte stör ryttarens fokus så kan det faktiskt hjälpa mycket. Men det kräver ändå att ryttaren har hundra procent fokus på hästen och bara en millisekund på ridläraren just när instruktionen ges. Långa haranger som instruktioner under pågående ritt blir därför lätt meningslösa....Sen kan det ju bero på att man i normalfallet helt enkelt är ofokuserad, men skärper till sig när ridläraren står i mitten.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln