Mentalt fokus

Fokus är ryttarens bästa vän. Stress är ryttarens värsta fiende.

Verkligheten för många idag är ett konstant stresspåslag. Det är så mycket som ska hinnas med: jobba och göra karriär, hämta barnen, vara en bra förälder, fixa med hem och hus, vara uppkopplad på sociala medier, man ska träna och sköta sin hälsa, hinna träffa vänner, och samtidigt vara en kärleksfull partner.

Jag gratulerar dock oss som håller på med hästar, eftersom det är dokumenterat att umgänget med djur har en positiv inverkan på en människas stressnivå. Häst och människas energier och hjärtslag vibrerar osynligt och omärkligt tillsammans och hästens lugna hjärtslag när du ryktar den kan föras över till dig, samtidigt som andningen går ner när du känner kärleken till din häst.
Men vad händer om vi tar med alla problem till stallet, och vår stress? Jag vet, för jag har gjort det alltför ofta. Trots att jag vet att det är dömt att bli ett dåligt träningspass om jag har en tidspress eller känner mig ur balans. Det som händer är att du inte är mottaglig för hästens lugn, utan istället för över din stress till hästen. Om du inte är fokuserad på din uppgift och är närvarande med din häst, så kommer du få resultat i linje med det också.
Det är extra tydligt med en häst som Elgur, som är nästan en överkänslig individ. För honom blir mina ryckiga, snabba stressrörelser ett hot som han helst vill slippa, han vill inte vara i stallet utan helst komma ut i flocken. Till exempel om jag börjar prata med en stallkompis, då börjar Elgur direkt att fundera på hur han kan komma därifrån. Om jag däremot lägger mitt fokus helt på honom, andas lugnt, ger honom utrymme att vara och är uppmärksam på vad han gör, hur hans kropp beter sig - ja då står han lugnt, stilla och njuter av att bli borstad, skodd, kliad...
Upplever du att din häst är stressig, bråkig, inte lyssnar? Rannsaka dig själv. Är du stressig? Du kanske inte lyssnar på hästen? Fokus börjar redan när du hämtar hästen i hagen. tar du dig tiden att prata lite med hästen, klia den bakom örat och känna in hur den mår innan du tar på grimman? Ger du akt på hur den följer dig, stannar och väntar på dig när du öppnar och stänger grinden? Eller kastar du dig över den, för det är lite bråttom, öppnar grinden och låter hästen dra i grimskaftet, slänga ner nosen och börja beta, eller försöka gå iväg?
Att försöka bli en god ledare för hästen, i allt du gör med den innebär att du måste ha fokus på det du gör. Att hålla på med annat och behandla din vän som en sak är respektlöst. Ändå gör vi det alla, nästan hela tiden. Ge hästen en present idag genom att vara med den, stanna upp och fundera på hur du beter dig mot den. Jag lovar dig att du kommer få ett annat resultat än du brukar, om du är fullt närvarande och släpper dina krav för en stund.
Om du läst om mina huvudprinciper vid ridning så vet du att fjärde komponenten är tydliga avsikter.Dessa tydliga avsikter gäller inte bara uppsuttet, utan även i allt annat arbete med hästen. Det handlar om att du måste bli tydlig och förståelig för hästen.
En bra mental övning innan du ska rida din häst är att fundera på vad du vill uppnå med ridpasset. Vill du bara ha en skön stund i skogen? fundera på vad en skön stund i skogen då innebär. Hur ser det ut? Hur rör sig hästen? Vad gör den och vad gör du? Har du upplevt en sån ridtur, tänk då på hur det kändes, i kroppen och knoppen och vad som gjorde den så bra. Visualisera sedan någon minut att denna ridtur blir likadan, innan du sitter upp. Samma sak om du tänkt träna trav, galopp eller nåt annat. Tänk dig in i den bästa av situationer innan du sitter upp och se framför dig hur du och hästen agerar.
Jag kommer lägga upp lite fler mentala övningar under "ryttarträning". Testa dem gärna och känn skillnaden!
 

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln