Alla dessa hovar....

En häst blir inte bättre än sin hov. Jag har ju haft hästar med hovproblem i omgångar och det är inte roligt. Mycket jobb blir det.
Elgur har inte världens bästa hovar och därför behövs en del extra jobb. Det här är mina bästa tips:
Sko om innan det är för sent. Lär dig hur ofta du bör sko din häst och hur detta varierar över året. Ofta kan skoperioden vara lite längre på vinterhalvåret än på försommaren/sommaren. Hur vädret är spelar också roll. Värst är ständiga växlingar mellan torrt och blött, det leder nästan alltid till tappskor. Var inte heller dumsnål och sträck ut skoperioden i tron att du sparar pengar. En avtrampad sko kan ge stora problem och kan bli långt mer kostsamt än att sko en vecka tidigare. (För Elgur är t ex dryga 7 veckor lagom på vintern, max 6 veckor på sommaren.)
Ge din häst tillskott. Kiselgur och Biotin ger effekt. Nu har jag provat det så många gånger och fått resultat på olika hästar, så nu tror jag inte längre det är placebo-effekt. Minst 5 ggr i veckan bör man ge.
Sköt om hovarna. Kolla sömmar och skor regelbundet, vid minsta glapp tar jag bort sömmen o sätter dit en ny, eller bara trycker till den m tången. Att smörja hovarna sägs torka ut dem, men det finns en salva som fungerar - Alosin. Minst tre ggr i veckan ska man smörja med Alosin, har provat det i fyra månader nu och det gör underverk!
Sen finns det ju en räcka andra hovproblem man kan råka ut för. Hovböld,bärrandsröta, spiktramp är några som är vanliga och tråkiga. Tyvärr har jag en del erfarenhet av det. Nu senast av Elgur som trampat på en vass sten och skurit sig i strålen. I novemberrusket är det inte lätt att skydda hoven i såna lägen.
Det är då man önskade att det fanns några vettiga galoscher att ha på i hagen för det är ju inte alltid boxvila är vare sig bra eller möjligt. Har nu procat två varianter - Hööks och Engårdens. Höök toffeln höll i ungefär 48 timmar. Engårdens ungefär i 12 timmar....men visst, han går ju inte i sjukhage utan i sin vanliga. Kanske hade de hållit längre om han gått i en liten gräshage.
Såna barfota skor finns ju också, men det har jag provat tidigare och fungerar inget vidare i hagen tycker jag. Det är klumpiga och dessutom är ju Elgen skodd vanligt så då blir det konstigt.
Bara köra på med bästa vännerna - VetFlex och Silvertejp

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”