Liksidig!

Veckans utmaning: bli mer liksidig
Ett av de största problemen vi har som ryttare är att vi inte är lika ”bra” på att rida med höger och vänster sida av vår kropp, vi är helt enkelt oliksidiga. Mer eller mindre alla har en stark och en svag sida, där det är lättare att vrida sig åt ena eller andra hållet, lättare att kontrollera ena sidans muskler. Eftersom hästen också är oliksidig, så kan det ibland bli ”dubbelfel”. Många problem med takt, form etc kan komma från att vi inte kan kontrollera våra kroppar, och att vi själva är ojämnt smidiga och musklade, och vi bidrar därmed till att även hästen i värsta fall blir snedare än den är.
Den här veckan tänkte jag ge mig själv en vardagsutmaning: att träna på liksidighet. Det innebär att göra mer saker med framförallt den handen som inte jobbar lika mycket lika ofta, i mitt fall vänster hand. Jag ska träna framförallt i vardagslivet. Visst hänger du med på denna utmaning?!
Egentligen vill jag göra allt som jag normalt sett gör med bara höger hand med vänster hand istället, men då otroligt mycket av vår motorik styrs av reflexer och inlärt beteende så inser jag att det kommer att bli väldigt svårt, då måste jag fokusera på bara detta hela veckan och det känns som ett för stort mål att börja med. Istället kommer jag börja med fem aktiviteter, vilket jag bedömer är tillräckligt få för att jag ska ha möjlighet att komma ihåg och hålla fokus på!
Detta tänkte jag göra med min vänstra hand under en vecka för att sen rapportera resultatet:

  • Borsta tänderna
  • Lyfta koppen/glaset när jag ska dricka
  • Skriva in koden/sms/telnummer i mobiltelefonen
  • Öppna/stänga dörrar
  • Borsta hästen (ska man ju göra med båda händer men just denna vecka gör jag det bara med vänster!)

Lämna gärna en kommentar om du provar ☺️

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”