Sensitise vs desensitise

Eftersom jag både rider olika hästar och undervisar elever med väldigt olika typer av hästar, så har det fått mig att fundera på detta med hur man får hästen "lagom" känslig. Inom PNH pratar man om sensitise och desensitize - alltså hur man jobbar med att få hästen känslig för rätt saker.
I arbetet från marken så kan man både öva upp hästens reaktionsförmåga och öva upp förmågan att inte reagera på saker. Väldigt känsliga hästar reagerar ofta för mycket och på allting, vilket kan göra dem svåra att rida för att de bara "springer" och de kan inte ta in och lära sig saker på grund av det. På andra änden av skalan finns de hästar som inte bryr sig om nåt kan det tyckas. Okänsliga hästar som ovilligt rör sig framåt; man får känslan av att inte ens en bomb skulle få dem att reagera.
Det vi önskar av en ridhäst är ju nånstans mittemellan. En häst som går villigt fram, men med en kontrollerbar energi, och som kan slappna av på beställning.
Den känsliga hästen måste man lägga mycket tid på desensitize. T ex arbetet med rep o repgrimma, så kan man jobba med att hästen ska acceptera och stå stilla när man långsamt svingar repet och låter det landa på hästen, över hela kroppen. Man kan även träna mycket på att gå från den med "farliga" saker som paraplyer, prassliga påsar, pressenningar med mera. Man rör sig bort så att avståndet aldrig blir mindre än vad hästen kan acceptera och fortfarande vara lugn och bli nyfiken.
Den okänsliga hästen får man jobba tvärtom med. Där handlar det om att få fram en reaktion och få hästen att flytta sig undan tryck, helt enkelt göra den känsligare. Den kan få bli lite rädd helt enkelt, för att få fram känsligheten.
Oavsett vilket man behöver träna på med sin häst, så är det viktigt att hela tiden vara uppmärksam på hur hästen utvecklas. Vi vill ju som sagt ha kontrollerbar energi. Jobbar vi för mycket med avslappning på en känslig häst kan den plötsligt bli för avslappnad o vice versa. Hästens beteende är inte konstant, även om grundtypen i prrsonligheten är det.
En bra övning för att hela tiden kolla av var hästen är, är övningen kom-backa. Du ber hästen komma till dig, berömmer och ber den sen backa bort från dig. Detta "dragspel" kan man leka mycket med!

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”