skritta fram och skritta av

Att skritta fram sin häst är för mig en förutsättning för ett bra ridpass. Under framskrittningen får hästen chansen att länga ut sig, slappna av, bli lösgjord, söka framåt/nedåt, hitta lugnet för fortsatt inlärning. Man ska skritta på lång tygel, "halvlång" om man är osäker på hästen och rider ute (och vill ha en brutal broms, vilket i sig är ett lydnadsproblem). Huvudsaken är i alla fall att värma upp hästen och få den mjuk, få loss lite spänningar i ryggen och få den lösgjord.
Men, det får inte vara skritt som endast är förflyttning åka häst från A till B. Det måste vara en medveten skritt. Kanske en skritt där du fokuserar på dig själv som ryttare, var du har din vikt, hur din sits är. Kanske har din tränare påpekat saker som du ska rätta till - här är det utmärkta tillfället att göra det medan du skrittar.
Att skritta på med långa steg på lång tygel och med ett följsamt säte (läs Sally Swift skritt!) så lossar du spänningar i din häst och lösgör den. Genom att skritta med fokus på din sits, får du kanske lite mer bärighet i din häst.
Hur länge man ska skritta varierar från häst till häst. En häst med mycket muskler tar generellt sett längre tid att värma upp. En ordentlig rykt före ridningen kan då hjälpa till att få igång blodcirkulationen, speciellt när det är så här kallt. Runt 10 minuter tycker jag är lagom. Ibland kan jag ta trav på lång tygel också för att snabbare få igång lite värme och flås. Helt kravlös trav då, och det funkar bara på hästar som blir just lugna av att trava.

Och sen var det detta med att skritta av hästen. Jag läste nån gång för tio år sen om nån islänning som tagit för vana att kliva av hästen nån kilometer från stallet och gå hem, dels som belöning för hästen att slippa bära, dels för att den skulle få skritta av ordentligt och torka. Minns inte vem det var, men jag tyckte det lät som en bra idé och sen dess så har det blivit en vana för mig med, att skritta av hästen gåendes bredvid. Kvittot på ridpasset och avskrittningen är då att hästen gäspar. Helst minst tio gånger. Då vet jag att den har släppt lite spänningar och att den känner sig bekväm. Genom att skritta av hästen får den sträcka på sig, slappna av, torka lite och komma ner i puls på ett kontrollerat sätt. Blir inte lika mycket stela muskler då.
Så, dagens tips: skritta alltid fram, och skritta alltid av din häst.
 

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln