akademiskt...

Elgur gillar dock mest gallopp... Elgur gillar dock mest gallopp...

I lördags hade vi besök på Bondesätter av Frida Källgren www.akademiskridkonst.se som undervisar i akademisk ridkonst. Jag och Elgur red ett pass på 30 minuter. Jag inte tränat för någon akademisk tränare tidigare, men fann att mycket av det vi gjorde är sådant som jag tränat på med bl a Eyjolfur och Helena Åberg, och saker som egentligen är självklart att arbeta med om man vill ha en hållbar, välbalanserad häst som är lydig för små hjälper. Att rida hästen på lång tygel, få den att söka framåt, nedåt, med en bärande överlinje, där hästen tänker "lång och låg" med "lagom" energi framåt är en avslappnande övning och ger ett bra kvitto på var man har sin häst. Speciellt om man rider en femgångshäst i pass, så är detta ett absolut måste efter en passläggning, att erbjuda hästen avslappning genom att bli lång och låg.
Vi arbetade i skritt på volten med Elgur och det är tydligt att han är oliksidig och det har han varit sen han blev inriden. Mer eller mindre alla hästar har en stark och en svag sida, så det är i o f s inget konstigt. Dock så gäller det ju att försöka få hästen så liksidig som möjligt, vilket inte alltid är så lätt. Några tips kan vara att rida lite mer i det svåra varvet, fatta lite mer av den galopp som är svårare och framför allt vara extra noggrann med att känna efter vad hästen gör med sin bog. Ofta lurar man sig själv för att hästen känns så mjuk och rund i ena varvet, när det som i själva verket händer är att hästen kollapsar i sidan och skjuter ut bogen.....
Efter mitt eget ridpass undervisade jag själv nio stycken elever. Eftersom jag kände mig inspirerad av den akademiska lektionen så blev det en del lång tygel även på mina lektioner. Och en hel del "bettövningar". Fantastiskt vad så lite kan göra så mycket, samtliga hästar gick kanonfint och det är en glädje och förmån att ha så seriösa och duktiga elever! Jag ska lägga ut en beskrivning av bettövningarna snart, med bild och förklaring. Om man nu ska stoppa in nåt i hästens mun så är det ju en fördel om hästen förstår vad man vill med det :)

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln