Yttertygel o innertygel

Egentligen tycker jag inte om att prata om tyglar eftersom jag tycker att vi ryttare fokuserar för mycket på tygeltag, och vad vi gör med våra händer, trots att det inte är händerna som rider hästen. Ju mer man lär hästen att lyssna på blicken, fokus, vikten, skänkeln, desto mer onödiga blir tyglarna. som nån klok sa: " ride with the saddle, not with the bridle".
Men, trots allt, om man inte ska ägna sig åt frihetsdressyr så är ju tyglar och ev bett en del av utrustningen som man använder vid ridning. Och då kan det ju vara bra att fundera lite på hur de ska användas.
Ibland när jag undervisar så märker jag att det blir förvirrat vad som är yttertygel, och vad som är innertygel och vad dessa har för uppgift. Så här kommer en liten förklaring så som jag ser på det.
Höger varv: du rider så att du har höger hand inåt, åt det håll hästen går eller svänger. Om du går på fyrkantsspåret t ex så är höger hand inåt mitten av ridbanan. Vänster varv: tvärtom.

Yttertygeln är den tygel som är på hästens "utsida", den sida som hästen är böjd eller ställd ifrån. Om hästen rids rakt fram på en långsida till exempel, så är yttertygeln den tygel som är utåt staketet eftersom hästen i hörnen svänger. Men om man rider t ex förvänd galopp (t ex vänster galopp i höger varv) så blir den tygeln som är inåt mitten istället yttertygel, eftersom du ställer hästen lite utåt mot staketet när du fattar galoppen. Yttertygeln används i traditionell dressyr mothållande och bromsande. Jag brukar tycka om att tänka att den är rakriktande och hjälper till att hålla bogen rak.

Innertygeln är den tygel som är inåt, åt det håll hästen svänger. Om du rider i höger varv, är höger tygel innertygel. Men om du rider en skänkelvikning med stöd av staketet, så blir den tygel som är mot staketet plötsligt innertygel, eftersom hästen är lite ställd utåt.

Jag tycker inte om innertygeln, för den är det verktyg som trasslar till det mest för oss ryttare. Vi tror att vi ska använda inntertygeln till det mesta: svänga, ställa, böja, bromsa, leda....med följden av att om hästen då inte gör det vi tänkt, så drar vi ännu mer i innertygeln och fastnar i handen.
För att komma bort från innertygeln så krävs det att man börjar använda sina vikthjälper och förstå hur de påverkar hästen. Om hästen inte vill svänga, så hjälper det inte att dra mer i innertygeln. Hästen kommer bara skjuta ut bogen ännu mer och bli sned, och halsen böjd. För att kunna svänga måste vikthjälpen läggas inåt, så att hästen inte skjuter över ryttaren på utsidan. Om hästen inte svänger med hjälp av vikten så får man lägga till ytterskänkeln och tänka sig att man ska flytta bogen för att svänga. Och om hästen fortfarande inte svänger får man krama lite i yttertygeln, så att hästen balanseras upp lite och man förhindrar att bogen flyter ut.

En bra övning är att försöka rida så mycket svängar som möjligt, utan att överhuvudtaget ta i tygeln. Hur fungerar det för dig och din häst?

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln