Analysera mera?

Många ryttare tycker om att analysera sina ridpass. Jag är själv en sån som brukar analysera väldigt mycket,vad som hände, hur gick det och så vidare. Kanske beror det på ingenjörsgenerna att alla problemställningar bara måste brytas ner i detaljer. Att vara analytiskt lagd kan vara både bra och dåligt.
Dåligt, för att man ibland kan analysera sönder ett ridpass fullständigt. Om det har gått dåligt och man ägnar massor av energi till att analysera det så ägnar man sig ju mycket åt det dåliga. Det kan också vara så att analysen blir fel och man drar fel slutsats, eller att hypotesen inte stämmer. Och då kan det bli riktigt fel i den fortsatta träningen.
Men att vara analystisk kan också vara väldigt bra. Som ingenjör ska man alltid ställa sig frågan ”varför”. Själva frågan och nyfikenheten driver då en motivation av att förstå samband. Jag tror att vi alltför ofta bara köper att ”så här är det” utan att ifrågasätta, men då glömmer man att förståelsen för varför man ska göra en övning med sin häst är superviktigt för både motivation och resultat.
Dessutom, när man analyserar och aktivt letar svar så kommer ofta idéer. Idéer på att göra på nya, annorlunda sätt, för att få nya, annorlunda resultat.
Jag beundrar dem som inte behöver analysera, de som bara kan känna när resultatet är bra, eller känna vad de ska göra annorlunda utan att för den skull analysera. Det är äkta hästkänsla. Men för den som inte är sån, utan som behöver frågorna om varför, hur och vad, så gäller det att vända detta analyserande till något positivt.  
Jag red en lektion för min fantastiska ridlärare IA för nån vecka sen (är nu inne på mitt tionde år med IA, säger nåt om hur bra jag tycker hon är ☺️) och ungefär så här gick vårt snack:  
”har du ridit nåt pass som du tyckte kändes riktigt bra”?
”ja, för några dagar sen”
”ok, vad var det som hände då och vad var det du gjorde då”?
” jag gjorde si……och sen så…..och då….”
”men vad bra! Har du analyserat vad det var som gjorde att det blev så bra"?
"Nä....."
"om du nu ska analysera dina ridpass, se då till att analysera det som verkligen gick bra. Gå igenom det i minsta detalj. Spela upp det igen och igen och gör om det när du rider nästa gång. Och det som gick mindre bra…konstatera bara och släpp det sen. Var bara medveten om att du ska göra på ett annat sätt”.  
Så himla bra och egentligen så självklart. Varför har jag inte tänkt på det tidigare?
Så, dagens tips: analysera gärna ditt ridpass - men foka på det som faktiskt gått bra!

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”