Betessläpp

Betessläpp
Nu är det äntligen vår och hästarna kan gå ut i sina sommarhagar igen. Härligt med stora gröna ytor! Eller?
För mig är betessläppet alltid förknippat med en viss oro. Just denna försommartid är gräset extra näringsrikt, och många gånger kan det bli en chock för en hästmage att gå från ett fjolårshö direkt ut på ett kraftigt bete. Speciellt om hästen levt ett ganska lugnt och skönt vinterliv och har lite extra hull efter vintern. Just islandshästar är extra känsliga för att vara lite för runda när de går ut på bete. Helst ska de vara i underkant smala. Jag tror att hästarna under åren anpassat sig till en viss "svält" under vintern och det är därför de lägger på sig extra lätt under förhösten, de bygger ett lager som ska gå åt under vintern. Om det lagret inte går åt, så blir hästen konstant tjock, och risken för fång ökar när hästen sen släpps på betet.
Det finns dock några saker man kan göra för att underlätta omställningen. T ex att låta hästen vara på betet bara på dagen och undvika natten, då det är extra mycket socker i gräset. Speciellt om nätterna är kalla och kanske t o m frost, då omvandlas extra mycket stärkelse till rent socker. Och socker, det är inte bra för nån, varken häst eller människa. (Det är därför jag inte förstår varför en del utfodrar sina hästar med betfor. Vi blir lurade av sockerindustrin att ta hand om deras avfall och ge till våra hästar. Enda gången jag kan tycka det är försvarbart att ge hästen betfor är om den har svårt att få i sig sin medicin, eller om det är extremt svårt att få den att dricka under transport).
Ge gärna även hästen lite hö under omställningen så klarar sig magen bättre.
Sen är det nog som Anna sa: "det är nog bra att vara lite nojjig". Det vill säga, kolla gärna din häst extra noga den här tiden. Väg den med måttband för att kolla att den inte går upp i vikt för snabbt. En god ide är att verkligen veta hur hästen är när den är helt frisk. Min farbror som är veterinär sa att puls i hovarna (kotan) alltid är ett tecken på att något inte är helt ok, kan vara något inflammatoriskt på gång. Men, samtidigt så är alla hästar olika och på vissa ligger blodkärlen ytligt och på dem kan pulsen kännas även om inget är fel (men då får man nog leta en stund först). Sen beror det också på om hästen precis sprungit etc, då ökar pulsen och blir lättare att känna. En annan sak att känna på är om hovarna är varma. För mig är varma hovar ofta ett tecken på att något inte är helt ok. Men, även här är det ju individuellt en del hästar har helt enkelt varmare hovar. Det viktigaste blir även då att hålla koll på förändringar! Brukar hästen ha svala hovar och plötsligt får varma - pling, pling varningsklocka! Samma sak med tempen - se till att tempa hästen när den är frisk så du vet vad den har för grundtemp, för även det varierar mellan individer. Sist men inte minst - motionera din häst. Att skritta mycket och länge är bästa grunden för att minska fångrisker. Så se till att du inte ställer av din häst i samband med betessläpp.
Jag skriver detta för att jag själv fick varningsklockor för en vecka sen. Elgur har ju gått på fri tillgång under vintern, och blivit lite tjock. På grund av olika saker blev han ståendes en vecka, och vad händer? Varma hovar, och puls. Jag tog direkt över honom i en hage utan fri tillgång och gav honom av mitt gamla hö, och idag var hovarna svala och fina igen, kunde inte känna puls. Så jag hoppas att inget illa kom ut ur denna lilla fadäs. Jag vet det ju så väl, att man ska passa sig för att göra som jag gjorde, men ibland så bara händer livet omkring en, och då är det inte alltid möjligt att göra allt rätt även fast man vill....
Ta hand om era fina älsklingar nu!  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”