Tempo - riktning - gångart

Ibland när vi rider så gör vi saker och ting onödigt komplicerat. Speciellt om häst och ryttare kommit en bit upp på utbildningsskalan, då är det lätt att fastna i något som inte riktigt fungerar, bara för att man tror att just det är nästa steg.

En av mina filosofier som jag lärt mig av mina tränare är att om något inte fungerar så backar man till det ställe där det slutade fungera. Ibland kan det innebära att man får backa ända ner på marken. Känns ju inte alltid så kul...när man tror att man ska rida öppna, att få gå ner på marken för att flytta bakdelen och bogen separat. Men det många glömmer är att (framförallt på unga hästar) så måste kunskapen befästas, tränas och varje del måste tränas var för sig, många gånger innan det sitter. Speciellt när man börjar sätta ihop rörelser, så är det extra viktigt att varje del verkligen fungerar var för sig, först.

Många gånger försöker man lösa problemet där man är, för att ta ett klassiskt exempel: genom att försöka förbättra takten i tölten genom att rida tölt. Får du inga steg som är bra, eller inte har förstånd att sluta om hästen faktiskt tar några bra steg, har du snart börjat öva hästen på dålig tölt istället. Men om hästen försöker och tar några bra steg - då ska den få belöning genom att trycket upphör! och glöm inte att även försöket ska belönas.

Det mest enkla är ofta det mest geniala. Alla uppsuttna övnignar vi gör med våra hästar har en basal komponent, och det är framåtbjudningen. Jag har tidigare skrivit att om du bara vill öva på en sak  för att förbättra tölten, så öva på att hästen ska gå fram för egen maskin. Använd denna tre-ords kombination ofta:

Tempo - Riktning - Gångart

om du inte får hästen att gå i det tempo du vill, coh själv ta ansvar för att fortsätta i det tempo du begärt, så är det ingen idé att traggla med vart ni ska. Sätt tempot först! Träna på att hästen ska kunna hålla det tempo du bestämt. Hur gör jag det då, kanske du undrar. Tja...jag ska lägga upp lite tips under övningar, blir för långt att skriva det här :)

När du väl har hittat tempot, då kan det bli aktuellt att försöka visa vägen och rida exakt dit du tänkt. NÄr väl det fungerar - då kan du fundera på gångart.

Fråga dig själv på nästa ridpass - går hästen i det tempo jag vill? Om inte, gör något åt det!


 

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln