Rida med känsla

All ridning handlar om känsla. Islandshästridning tar detta till extremen, och handlar då om förnimmelser. För att kunna rida med känsla behövs flera saker, men två viktiga pusselbitar är att känna igen känslan när det är rätt, och att kunna tänka som en häst.
Om vi börjar med den första pusselbiten att lära känna känslan när det är rätt så finns det inte så många genvägar. Det handlar i grunden om att rida måååånga hästar. Eftersom hästar är individer så finns ingen given mall eller recept som alltid fungerar. Däremot finns det verktyg som fungerar. Min uppgift som instruktör är att ge mina elever en verktygslåda som passar just dem och deras hästar. Ju fler hästar man rider, desto fler olikheter stöter man på och kan därmed utöka sin verktygslåda och kunskap om hästar.
Vilket leder in på pusselbit nummer två. Ju fler hästar du träffar, rider och studerar i hagen, desto mer lär du dig om hur hästar tänker. Att kunna tänka som en häst är viktigt i ridningen för att kunna kombinera känslan av vad som händer med vilket verktyg du ska använda. Du måste helt enkelt kunna förekomma hästen, och veta vad som är på väg att hända härnäst, för att kunna ge hästen rätt hjälper. Du kombinerar din känsla med din förståelse för hästens perspektiv.
Flummigt? Ja. Svårt? Oerhört! Men med ett öppet sinne, genom erfarenhet och genom hjälp av en instruktör övas förmågan upp.
För den som instruerar är det inte heller alltid lätt. Hur förklarar man en känsla för någon som aldrig känt den? Hur känns en mammuts päls?! Jag använder mycket bildspråk. Ibland blir det bra. Svårigheten är att hitta ett bildspråk som eleven förstår, anpassa till ibland mer konkret, ibland mer abstrakt.
Fundera idag en extra gång på vad du känner, och vad du tror kommer hända härnäst när du rider.

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”