skynda långsamt

Idag red jag ut en sväng på Assa och medan jag red så satt jag och funderade lite på det här med att rida unga hästar. Vad man lär dem och i vilken ordning. Assa är inte riden så väldigt länge och antalet gånger jag ridit ut på henne kan fortfarande räknas på mina tio fingrar. Varför då, kan man ju undra. Jag har ju ändå tränat henne ett par gånger i veckan sen i december.

En orsak till att jag inte ridit ut så mycket är att jag inte vill ta onödiga risker. jag vill kunna känna att jag har kontroll på min häst. En ung häst med lite erfarenhet av omvärlden blir lättare skrämd. En ung häst kanske inte förstår lika bra det du vill. Därför vill jag alltid lägga mycket tid från marken, i ett inhängnat område innan jag rider ut med hästen.

jag vill att hästen ska kunna förstå start, stopp och kunna svänga. Jag vill att den förstår One Rein stop så jag har en nödbroms om så behövs. Jag vill att den ska förstå snöret runt halsen. Och framförallt vill jag att den ska börja ha ett förtroende för mig, vilja vara hos mig.
Jag börjar därför relativt tidigt med att gå promenader i naturen, med en trygg häst som sällskap. När det fungerar kan jag gå promenader själv. Sen rider jag ut exakt samma runda som jag redan gått flera gånger, och där hästen fått stämma av alla eventuella farligheter så den känner igen sig. Första ridturerna på denna exakta samma runda ska också ske med en trygghäst som sällskap. Först därefter rider jag ut samma runda igen själv med den unga hästen.
 Många pratar om ledarskapet över hästen, att den ska gå fram och lita på sin ryttare, och om  den inte gör det så har man inte ledarskapet över den. Hästen ska lyssna på ryttaren! Men - hur skulle det vara om vi lyssnade lite på hästen också? Om den unga hästen blir spänd, rädd eller tveksam - den försöker berätta nåt för dig. Tror du att den blir tryggare om du pressar förbi den det den är rädd för? Tror du den beter sig för att den är du? När tror du att du stärker din relation med hästen bäst - när du ger den tid att fundera, titta stå still och undersöka, eller när du tvingar den att göra något som den finner obehagligt?
jag är helt övertygad om att tålamod är en dygd och en ryttares bästa vän. Låt din unga vän stå o titta en stund om den behöver. Beröm den inte (alltså klappa den inte för att den ska bli mindre rädd) för att den hoppar o skuttar, men försök vara steget före och känn när hästen kommer behöva betänke tid. Om du låter den få tid att undersöka så kommer den antagligen till slut ändå gå villigt framåt. Hästar är konstruerade för att vilja gå framåt och en unghäst är nästan alltid nyfiken. Utnyttja den nyfikenheten till nåt positivt!
bygg en relation där ni har respekt för varandra och varandras behov, men där du bestämmer mest ;) då kommer du få en häst som är trygg och som litar på dig. Och bit för bit, vartefter tiden går, så kommer saker och ting gå lättare och lättare.
En unghäst är väldigt lätt att lära saker. det gäller både saker som är rätt och sakrer som är fel. Som tur är lär de även lätt om, i händelse av att man gjort fel. Tar bara lite längre tid än om man gjort rätt från början.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln