Framåtbjudning

Insåg att texten om mitt inlägg om framåtbjudning hade fallit bort. SÅ det kommer här nu istället :)

jag skulle vilja påstå att det är vanligare bland islandshästar att de är stressiga, spända, och springer än det motsatta: att de är lite "lata". Dock så är båda ett symptom på samma sak, nämligen att hästen inte är i balans. Den springiga hästen vill av olika anledningar springa från "jobbet", medan den "lata" är motsträvig och långsam.

Självklart handlar grunden (som i allt annat med hästen), att man som ryttare måste jobba med sig själv och i det här fallet med att komma i balans. Det handlar om hur man sitter på hästen, vilka hjälper man ger, hur snabba och vilken balans man själv har som ryttare.

Det som blir extra problematiskt med en "trög" häst är att man liksom aldrig kommer till ridning; man får svårt att jobba med sin sits och hästens egen balans om den inte alls bjuder fram. All energi går då åt till att bara få hästen att röra på sig. För det är under rörelse som hästen ska kunna hitta sin balans, stärka sina muskler och förbättra sin hållning.

Så nummer ett för en trög häst är att bara få den att vilja gå framåt, och egentligen göra det oavsett hur dåligt jag som ryttare sitter på ryggen. Först när hästen går framåt, så kan man börja jobba med ryttaren och så småningom genom ryttaren, jobba med hästen i olika övningar som stärker den. Det är därför som jag alltid försöker utbilda ryttaren före hästen. Vilket ju då blir ganska svårt om inte hästen alls rör sig framåt.

En del i hur hästen beter sig beror vilken energinivå du själv har som ryttare. Är du hetsig, snabb och energisk som person så stimulerar det ofta hästen till att bli detsamma (om det inte går till överdrift så hästen stänger av). Är du lite lugn och sävlig smittar det av sig. Jag är själv smittsamt lugn på hästar, och brukar skämtsamt säga att "jag kan få vilken häst som helst trög". Ligger lite i det, för min energinivå, mina hjälper etc är lite långsamma, lite lugna. Jag har t ex en väldigt låg vilopuls på runt 50 slag, och långsam andning av naturen. Därför brukar det funka bra med mig och "pigga" hästar, som då blir lugna i min närvaro. Men man vill ju kunna rida alla typer av hästar, och man vill ju inte heller att hästen blir så lugn att den ständigt sover....

Vad kan man då göra för att träna framåtbjudning, och göra det på ett kontrollerat sätt? En del hästar, framförallt såna som egentligen bara är lite ovilliga att arbeta för att det är jobbigt kan efter en tids arbete med bjudningen plötsligt slå över och börja sticka istället. Problemet är då detsamma som innan det vill säga balansen ofinns och gick det inte att parera ryttaren genom att var långsam och lat, så får man välja det andra alternativet: att springa.

Målet är ju som sagt att hästens energi framåt ska vara som att trycka på en knapp, du ber den gå i ett visst tempo och där stannar den medan du gör typ ingenting, ända tills du ber den ändra tempo igen.

Träningen av framåtbjudning börjar som all annan hästträning, på marken, vid hand bredvid hästen. Här är några exempel på vad man kan träna på:

  • Träna hästen lös i rundpaddock. Hästen ska kunna gå att löslongera i alla tempon, och den ska behålla det tempo du ber om. Redan här brukar problem uppstå. Hästen tar två steg i trav, och sen saktar den av till skritt. Här handlar det om respekt. Hästen ska kunna gå undan för dig. Har du något du kan skrämma hästen med? plastpåse på spö t ex kan vara till en hjälp för att få igång lite action.
  • Träna hästen i repgrimma, se övninge sända iväg hästen
  • Träna på att leda hästen och den ska kunna gå framför dig, och följa dig i ditt tempo, se film
 

Uppsuttet, träna på din egen skänkel. Hästen ska gå fram för ett nästan omärkligt tryck av skänkeln. Egentligen, inte ens ett tryck. Tänk mer att du ska spänna överskänkeln lite och putta fram sittbenen en aning - nu ska hästen gå framåt. Om hästen inte tar den lilla signalen - gå på ganska kraftigt med en starkare signal. Gärna så att hästen överreagerar (och gör den det så låt den för all del springa en bit innan du saktar av!) obs. här är det inte styrkan som avgör, utan hur snabb du är. Du ger första signalen - vänta en halv sekund - om ingen eller för lite reaktion så starkare signal snabbt!

Träna trav på fri tygel gärna utomhus, och i trepunkts eller tvåpunktssits. Det enda du ska fokusera på då är att hästen ska gå fram och åter fram. Skit i formen. Hästen ska vilja springa!

Träna passagerarövningen. Hästen ska ta ansvaret för att röra sig fram i det tempo du vill. Bara när den inte gör det, så driver du på. (detta gäller även alltid - driv, invänta svar, låt hästen gå några steg och så fort den sackar, så påminn den, men däremellan måste den få vara ifred! ) Om den bara tar två snabbare steg innan den sackar, så får den vara ifred de två stegen, sen påminner du igen. efterhand så kommer den ta fler steg innan du måste påminna. Ett ständigt tjatande med skänkeln kommer bara göra hästen ännu trögare, och din skänkel (framförallt underskänkeln) ska användas till annat än att bara driva hästen framåt.

Att träna framåtbjudning kan ta lite tid, men det kan också gå ganska fort om man är konsekvent. Mer övnignar kommer på temat!

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • eva » låta hästen slappna av:  ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”

  • Natalja » låta hästen slappna av:  ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”

Senate inlägg

Etikettmoln